Τον Απρίλιο του 1941 η Γερμανία εισέβαλλε στην Ελλάδα . Οι ηρωικές προσπάθειες του Ελληνικού στρατού δεν θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα μπροστά στην φοβερή δύναμη πυρός των Γερμανών.
Η Luftwaffe συνέδραμε με ανελέητους βομβαρδισμούς σε ξηρά και θάλασσα. Όσον αφορά τους θαλάσσιους βομβαρδισμούς αυτοί είχαν σαν στόχο να εξαλειφθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του Συμμαχικού και Ελληνικού στόλου και να αποτραπεί η διαφυγή των Συμμαχικών στρατευμάτων στην Αλεξάνδρεια.
-----------------------
Το απόγευμα της 6ης Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των Γερμανών στο λιμάνι του Πειραιά. Η αεράμυνα αποδείχθηκε ανεπαρκής, (Κάποια Ελληνικά αντιαεροπορικά και τα αντιαεροπορικά 3 Αγγλικών πολεμικών που βρίσκονταν στο λιμάνι. Από αεροπορική κάλυψη η μόνη βοήθεια προερχόταν από 6 –μόνο- Αγγλικά Σπιτφάϊρ).
Τα γερμανικά βομβαρδιστικά έριξαν αρχικά νάρκες έξω από το λιμάνι και μετά επιτέθηκαν στα αρκυροβολημένα πλοία. Ο Hans-Joachim Herrmann, έμπειρος πιλότος, που πετούσε ένα Junkers 88, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο εκπαιδευμένο πλήρωμά του κατεύθυνε το αεροπλάνο του πάνω σε ένα μεγάλο φορτηγό δίνοντας την ευκαιρία στον βομβαρδιστή του Σμέτς να πετύχει μια καίρια ρίψη βόμβας σε ένα από τα αμπάρια του πλοίου με μια από τις βόμβες των 250kg που μετέφερε το αεροσκάφος.
Το φορτηγό πλοίο Clan Frazer ,
7.500 τόνων είχε μεταφέρει στον Πειραιά 350 τόνους πυρομαχικά , στα αμπάρια του την ώρα του βομβαρδισμού είχε ακομα 250 τόνους πυρομαχικά που δεν είχαν εκφορτωθεί. Η έκρηξη της βόμβας προκάλεσε έκρηξη των πυρομαχικών που έστειλαν θραύσματα και πυρακτωμένα μέταλλα προς όλες τις κατευθύνσεις μεταδίδοντας την κόλαση της φωτιάς σε πολλά μεγάλα και μικρότερα πλοία που ευρίσκονταν στο λιμάνι.
Μέσα στην κόλαση που επικράτησε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί πόσα πλοία βυθίστηκαν εξ' αιτίας του Clan Frazer και πόσα από τις βόμβες των υπόλοιπων αεροσκαφών της μοίρας. Υπολογίζεται όμως ότι η έκρηξη στο Clan Frazer προκάλεσε τη βύθιση ή την δημιουργία εκτεταμένων ζημιών σε 10-13 ακόμα πλοία.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμμία λεπτομερής και έγκυρη καταγραφή των βυθισμένων και μερικώς κατεστραμμένων πλοίων από την επίθεση της 6ης Απριλίου παρά τις αναφορές του Μελισσηνού,του Lloyds war losses, των Ελληνικών Πολεμικών ημερολογίων και ξένων σημαντικότατων ερευνητών όπως ο Theodor Dorgeist.
Αφορμή της δεύτερης ανάρτησης στο blog μου ήταν μια συζήτηση που είχα ανοίξει με τη μορφή κουίζ στο forum shipfriends.gr
http://www.shipfriends.gr/forum/topic/1335-%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-clan-fraser-%CF%83%CF%84%CE%BF/
Είχα παρασυρθεί από μια σελίδα στο διαδίκτυο όπου αναφερόταν ότι ο Herrmann παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων του είχε φορτώσει μια βόμβα των 250 kg στο αεροπλάνο και προέβη στον βομβαρδισμό του Clan Frazer με τα καταστρεπτικά για τους Συμμάχους αποτελέσματα.
Αυτό ήταν λάθος, αλλά η αφορμή δόθηκε και στο φόρουμ έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και βγήκαν στο φως πολλά ντοκουμέντα για το γεγονός.
Για εμένα όλα ξεδιάλυναν διαβάζοντας το βιβλίο που εξέδωσε ο ίδιος ο Hans-Joachim Herrmann στα Ελληνικά με τίτλο Φτερά Αετού από τις εκδόσεις Eurobooks.
Στις σελίδες 193-198 περιγράφει με λεπτομέρειες το γεγονός.
Αν και αποδείχθηκε ότι ο Herrmann δεν παράκουσε τις εντολές των ανωτέρων του αλλά προσπαθούσε να κάνει το καθήκον του το ανήσυχο πνεύμα του, οι γνώσεις και η οξυδέρκειά του δεν τον άφηναν να μην προσπαθεί να εισάγει καινοτομίες για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των αεροπλάνων της Luftwaffe. Για μεγάλο διάστημα κατέληξε σύμβουλος στο αρχηγείο της Γερμανικής Αεροπορίας. Ακόμα και καινοτομίες όπως η φόρτωση πολύ μεγάλων βομβών έως ακόμα και 1600 κιλών κατά των Βρετανικών νηοπομπών στην Βόρεια Θάλασσα ήταν θέσεις που είχε εισηγηθεί, απλά στην περίπτωση του βομβαρδισμού του λιμανιού του Πειραιά δεν έπαιξαν ρόλο οι καινοτομίες του Herrmann αλλά η τύχη και η ικανότητα του συγκεκριμένου πιλότου.
Φωτό από τον "τόπο του εγκλήματος" που δημοσίευσε ο Hermann στο βιβλίο του. Η μετριοφροσύνη που τον διέκρινε μάλλον τον απέτρεψε να γράψει..."εγώ το έκανα αυτό;"
Ο Hans-Joachim Herrmann είχε μια λαμπρή καριέρα σαν πιλότος βομβαρδιστικών και στο τέλος σαν σύμβουλος τακτικής πολέμου και καινοτομίας.
Ο Hermann μπήκε στη Luftwaffe τον Αύγουστο του 1935 . Ηταν από τους πρώτους πιλότους βομβαρδιστικών που εστάλησαν στην Ισπανία με τη λεγεώνα Κόνδωρ. Εκανε 18 εξόδους πάνω από την Πολωνία πετώντας Γιούνκερς 52. Μετατέθηκε στα Γιούνκερς 88 το Μάιο του 1940. Στις 31 του ίδιου μήνα καταρρίφθηκε πάνω από τη Δουνκέρκη αλλά κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο του στη θάλασσα σε ρηχά νερά. Είχε μια ξεχωριστή εμπειρία το απόγευμα της 22ης προς 23ης Ιουλίου 1940 όταν είχε σταλεί να ρίξει νάρκες από αέρος στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Plymouth. Το αεροπλάνο του εγκλωβίστηκε σε ένα αντιαεροπορικό μπαλόνι και άρχισε να πέφτει μαζί με το μπαλόνι αλλά κατάφερε όχι μόνο να απεγκλωβιστεί αλλά και να ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του. Στις 18 Οκτωβρίου 1940 τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μις απογείωσής του και νοσηλεύτηκε για έξη εβδομάδες.Τον ίδιο μήνα του απονεμήθηκε ο σταυρός των Ιπποτών. Το Φεβρουάριο του 1941 μετατέθηκε στη Σικελία και ανάλαβε να βομβαρδίσει στόχους στη Μάλτα.
Τον Ιούλιο του 1942 μετατέθηκε στη Διοίκηση αφού είχε κάνει πάνω από 320 αποστολές και βύθισε 12 πλοία χωρητικότητας πάνω από 60.000 τόνους. Υπήρξε σύμβουλος τακτικής στα υψηλά κλιμάκια της Luftwaffe. Επανήλθε στην ενεργό δράση όταν κατά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Αμβούργου πρότεινε τρόπο αντιμετώπισης των συμμαχικών βομβαρδιστικών. Από την πείρα του στα βομβαρδιστικά είχε παρατηρήσει ότι πετώντας ψηλά μπορούσε να διακρίνει τα άλλα βομβαρδιστικά που πετούσαν χαμηλότερα από το φως των εκρήξεων στο έδαφος. Ηγήθηκε σμήνους καταδιωκτικών που πέταξαν για πρώτη φορά νύχτα και ο ίδιος μάλιστα κατέρριψε 9 συμμαχικά βομβαρδιστικά. Πήρε το μετάλλιο με τα σπαθιά από τον ίδιο τον Χίτλερ.
KG307 raid
on Piraeus Harbour taken during the raid by Hptm Hajo Herrmann April 6 7
1941-01
Πηγή http://www.asisbiz.com/Battles/Balkans-Campaign/pages/KG307-raid-on-Piraeus-Harbour-taken-during-the-raid-by-Hptm-Hajo-Herrmann-April-6-7-1941-01.html
Σχερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=62117556
http://en.wikipedia.org/wiki/SS_Clan_Fraser_%281938%29
http://warsailors.com/forum/read.php?1,11075,11075
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου