Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Chateaurenault UC 38 Moνομαχία μέχρις εσχάτων στο Ιόνιο


13/7/1916
Αγαπητή Marie,
                Αύριο είναι η 14 Ιουλίου (ημέρα Γαλλικής Επανάστασης , Εθνική εορτή). Είναι σχεδόν 2 χρόνια που αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε...Ελπίζω πάντως να μην χαλάσουν τα δύο καλά  χρόνια (που πέρασα) μέχρι τώρα.
           Μάθαμε ότι το Chateaurenault θα πάει για 2 μήνες στη Bizerte (Τυνησία) για επισκευές.
Ακόμα καλύτερα, με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μάχες στη θάλασσα μέχρι το Σεπτέμβριο. Aυτή τη στιγμή η φλόγα του πολέμου δεν μπορεί να μας απειλήσει,

Φιλιά, Σε αγαπώ ,    ?????????       Αυτή η cart postale που πωλήθηκε σε βιβλιοπωλείο στην Πάτρα και αγοράστηκε από την μητέρα μου είχε γραφεί για να σταλεί στη Γαλλία από ένα ναύτη του παλιού πολεμικού και αργότερα διασκευασμένου μεταγωγικού Chateaurenault. Η κάρτα πρέπει να γράφτηκε στην Πάτρα και στην όψη της έχει το φρούριο του Ρίου.

  Εντελώς συμπτωματικά είχα ασχοληθεί με την επίθεση στο Chateaurenault περίπου ένα χρόνο αργότερα από το Γερμανικό υποβρύχιο UC -38 που κατέληξε στη βύθιση και των δύο πλοίων. Η τορπιλική επίθεση του υποβρυχίου έγινε μεταξύ Κεφαλλονιάς και Λευκάδας.

Λεπτομέρειες σχετικά με το συμβάν δεν υπήρχαν ούτε στο διαδίκτυο εκτός από μια αναφορά στο βιβλίο των Paul Chack και Jean-Jaques Antier  - Histoire maritime de la premiere guerre mondiale.

  Ένα τεύχος του Γαλλικού περιοδικού L' Illustration του 1919 που αναφερόταν με λεπτομέρειες στο συμβάν και που κατάφερα να αποκτήσω από το e-bay έγινε η αφορμή να γίνει γνωστό το συμβάν αφού οι φωτογραφίες , τα σκίτσα και οι πληροφορίες που δημοσίευσα αναπαράχθησαν από Γαλλικά φόρουμ.

Η ιστορία του τέλους των δύο πλοίων είναι δημοσιευμένη εδώ

http://patraikosgulf.wordpress.com/2014/01/31/chateaurenault-uc-38/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου