Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Drache , ο Δράκος της φωτιάς στη Δωδεκάννησο …







Η ναρκοθέτης Drache είναι ίσως το πιο σημαντικό πλοίο των Δυνάμεων του Άξονα που έδρασε στο Αιγαίο και πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις ναυτικές επιχειρήσεις των Γερμανών .


Ήταν υπεύθυνη για τη βύθιση των Βρετανικών αντιτορπιλικών Hurworth και Eclipse και για τη ζημιά που προκάλεσε στο Ελληνικό αντιτορπιλικό Αδρίας που έχασε ολάκληρη των πλώρη του. Υπήρξε το επικεφαλής πλοίο στην απόβαση στην Κω τον Οκτωβριο του 1943 και αυτό που έπαιξε καίριο  ρόλο στην απόβαση στη Λέρα λίγο αργότερα μεταφέροντας  κομμάντος της διάσημης μονάδας Brandeburger. Γενικά αποτέλεσε τη μεγαλύτερη και πολυτιμότερη ναυτική μονάδα των Γερμανών στο Αιγαίο τον ΒΠΠ.

H ναρκοθέτις Drache στη Σαλαμίνα

Nαυπηγήθηκε στο Αμβούργο στα ναυπηγεία   Deutsche Werft AG το 1929 σαν Zmaj, πλοίο βάση υδροπλάνων  για λογαριασμό του Γιουγκοσλαβικού Πολεμικού Ναυτικού. . Το 1941 επιτάχθηκε από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής  στο Σπλίτ και ξεκίνησε την καριέρα του στην υπηρεσία της Lutwaffe

          Εξοπλίστηκε με ελικόπτερο.Flettner Fl 282 Kolibri (Hummingbird) για να αξιολογηθεί η χρησιμότητα των ελικοπτέρων με βάση πλοία για αναγνωριστικούς σκοπούς.













Στη συνέχεια μετατράπηκε σε μεταγωγικό αλλά τη δόξα την γνώρισε αργότερα με την ιδιότητά του σαν ναρκοθετικό όταν μετατράπηκε σε ναυπηγείο της Τεργέστης..


1943  Tα πράγματα ζορίζουν

Η Drache έγινε πολλές φορές στόχος συμμαχικών πλοίων και αεροσκαφών. Στις 8 Οκτωβρίου έγινε σόχος ανεπιτυχούς επιθέσεως από το Βρετανικό υποβρύχιο  HMS Unruly 

Στην παραπάνω  φωτό η Drache δέχεται επίσης επίθεση απο Beaufighters το Σεπτέμβριο του 1943. Από αυτή την επίθεση θα βγει σχεδόν αλώβητη, το τέλος του δράκου θα έρθει μετά από  ένα χρόνο,  στις 28 Σεπτεμβρίου 1944 στο λιμάνι της Σάμου επίσης από επίθεσης Beaufighter της RAF.



Η Βύθιση του "Δράκου" 

" Τυλίχθηκε στις φλόγες, εξεράγη και βυθίστηκε μετά από δύο ώρες"  11 από το πλήρωμα και ο καπετάνιος joachim Wünning, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης....

.

Το γεγονός αναφέρεται και στο βιβλίο «Η Ζωή στη Σάμο»  του Μανώλη Νικολαίδη. «Όταν πια κατά τις 3 το μεσημέρι είχαν τελειώσει σχεδόν τη φόρτωση, από το λόφο του Άνω Βαθυού τρία εγγλέζικα αεροπλάνα φάνηκαν πετώντας πολύ χαμηλά, ένα από αυτά ξεχώρισε, κατέβηκε περισσότερο και εκσφενδόνισε μια αεροτορπίλη – παρά τον καταιγισμό των αντιαεροπορικών του καραβιού και της ξηράς – η οποία βρήκε το πλοίο ακριβώς στην τσιμινιέρα και τότε πήραν φωτιά τα πυρομαχικά και τα καύσιμα τα οποία σκόρπισαν σ΄ όλο το λιμάνι που καίγονταν από άκρη σε άκρη από τα Ταμπάκικα μέχρι το Μαλαγάρι.
Πτώματα γερμανών ήταν σκορπισμένα στη θάλασσα, άλλα διαμελισμένα και άλλα ακέραια. Για να μην ανατιναχτεί το πλοίο που καιγόντανε οι γερμανοί από απέναντι το τορπίλισαν  Τότε έγινε κάποια έκρηξη και βυθίστηκε επί τόπου. Έμεινε μόνο ένας σωρός παλιοσίδερα με τις γέφυρες και τα κατάρτια του να εξέχουν στην επιφάνεια της θάλασσας σαν ένα μακάβριο μνημείο».

http://samos24.blogspot.gr/2013/11/17.html#.U8ZUIUBadac



Φαντάζει εξαιρετικά πιθανό το Βρετανικό υποβρύχιο Trooper που χάθηκε στην περιοχή της Λέρου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του Νοεμβρίου 1943 να βυθίστηκε από νάρκη της  Drache...





Πηγές




-http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_minelayer_Zmaj



- http://www.german-navy.de/kriegsmarine/ships/minelayer/drache/











Military History and Hardware

 http://weaponsandwarfare.com/?p=68


-

Γιάννης Τερινιώτης, Περιοδικό Ναυτική Ιστορία , Τεύχος 2 Απρίλιος- Ιούνιος 2005
http://www.livepedia.gr/content-providers/periskopio/naytiki_istoria/562NARKAL.pdf

-
-Πόλεμος και Ιστορία Οκτώβριος 2003, τεύχος 67, ΚΩΣ , Επιχειρηση "Πολική Άρκτος"  Μάνος Μαστοράκος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου