Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Γερμανικά τσιμεντόπλοια στη Μαγνησία τον Β Παγκόσμιο πόλεμο




Κατά τη διάρκεια της κατοχής και λόγω ελλείψεως μετάλλευμάτων αλλά και για λόγους οικονομίας και ταχύτητας   κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής  κάποια πλοία από τσιμέντο, τα γνωστά τσιμεντόπλοια...  Κάποια από αυτά  ναυπηγήθηκαν στο ναυπηγείο Μπούμπη στο Πέραμα με υπεύθυνους τον Γερμανό αντ/ρχη του Μηχανικού Γκέτσε και τον υπασπιστή του Λ/γό Έρνστ Αρνόλντι . Η χρήση τους ήταν σαν εμπορικά πλοία, μεταφοράς εξοπλισμού, φορτηγίδες αλλά και σαν υδροφόρες.

Είχα ακούσει για δυο τσιμεντόπλοια στο Βόλο, ένα ναυαγισμένο στα Λιχαδονήσια που είχε εντοπιστεί από ένα  πρωτοπόρο των καταδύσεων στην Ελλάδα τον Αλέξη Παπαδόπουλο και ένα άλλο που για χρόνια κείτονταν μισοβυθισμένο σε παραλία του Βόλου.

Βρέθηκα στο Βόλο πριν κάμποσα χρόνια όπου άκουσα την ιστορία για το Γερμανικό τσιμεντόπλοιο που ήταν βυθισμένο σε μικρό βάθος στην παραλία  Πευκάκια και παρέμεινε εκεί για αρκετά χρόνια πριν ανελκυστεί και διαλυθεί.... Η φήμη των Γερμανικών  τσιμεντόπλοιων που έδρασαν στον Παγασητικό στον πόλεμο με οδήγησε να ερευνήσω και να ανακαλύψω την ιστορία τους...

----------------------------------------------------------------------------------

Το GENERAL MEISE,  βυθίστηκε από συμμαχική αεροπορική επιδρομή στις 8.10.1944. Το πλοίο ήταν ενταγμένο σε νηοπομπή συνοδευόμενη από το  GA 02. Οι απώλειες του GENERAL MEISE ήταν 3 νεκροί, 2 βαριά τραυματίες και 8 αγνοούμενοι. Η πληροφορία προέρχεται από το ημερολόγιο πολέμου του γερμανικού Ναυαρχείου Αιγαίου το οποίο πληροφορεί επιπλέον ότι κατά την διάρκεια της επιδρομής καταρρίφθηκαν στην περιοχή 2 συμμαχικά αεροσκάφη.




Το ναυάγιο του GENERAL MEISE. έχει εντοπιστεί στη Βόρεια Εύβοια στην περιοχή  Αγ. Γεώργιος Λιχάδων σε βάθος 12 μ.


Aπέμενε να ανακαλύψω τι απέγινε με το άλλο διάσημο τσιμεντόπλοιο του Βόλου , κατ' εμέ το General Jacob 3 το οποίο εικονίζεται παρακάτω στο λιμάνι του Βόλου και ήταν το τσιμεντόπλοιο που είχα ακούσει ότι υπήρχε στην παραλία Πευκάκια.


 Βρέθηκα λοιπόν στον τόπο του εγκλήματος. Κοντά στο σημείο που ήταν ημιβυθισμένο το τσιμεντόπλοιο υπάρχει το παραδοσιακό καρνάγιο του κ. Γρηγόρη Καρταπάνη, ενός αυθεντικού θαλασσινού, γνήσιου shipfriend και καταπληκτικού ανθρώπου. Μιλώντας του για το τσιμεντόπλοιο μας είπε ότι το θυμόταν ημιβυθισμένο μέχρι το 1974. Υποσχέθηκε να βρεί και φωτό από το οικογενειακό του άλμπουμ πράγμα που έκανε!
Αν και από μακριά το τσιμεντόπλοιο διακρίνεται χάρις στον πιτσιρικά Γρηγόρη που αποφάσισε να παίξει στο σωστό σημείο!




Oνομασίες κάποιων Τσιμεντόπλοιων

“General Meise” I-V, (5 πλοία)  (ένα από αυτά   βυθίστηκε από βομβαρδισμό στο Κανάλι της Εύβοιας την 08.10.44 -βλέπε Γερμανικό ημερολόγιο πολέμου παραπάνω.),
“General Jakob” I-III, (3 πλοία)
“General Förtsch”,
“Pionier” I-IV, (4 πλοία)
“Alfred”,
“Achilles” ,
“General Lambert”, 16.10.44 βομβαρδίστηκε στο λιμάνι του Βόλου
“General Herrmann"
 "Nicolina Madre"
 " St.Gotthard "
 " Enrichetta Maddalena"

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Αρχείο Καρέλα Γιώργου
             Βύρωνα Τεζαψίδη
             Δημήτρη Γκαλών
             Γρηγόρη Καρταπάνη
Πηγές
www.shipfriends.gr
 Νικόλαος Στουρνάρας, 1996, Αναδρομή στα περασμένα. Η τραγωδία της κατοχής: Μαγνησία 1943-44, Τόμος Β΄, Αθήνα

Ευχαριστώ τον Σπύρο Μπάρδη  για τις πολύτιμες πληροφορίες του και την ξενάγιση στα Παυκάκια.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου